Font Size

SCREEN

Cpanel

ICT rendszerek elemzése, tervezése és fejlesztése a gyakorlatban

Vezető konzulens: Horváth Gábor, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A témalabor az ICT rendszerek (szoftver-alapú hálózatok - SDN, hálózati funkciók virtualizálása - NFV, felhő-alapú hálózati megoldások - cloud, hálózati „big data”) teljesítményelemzésének, analízisének, tervezésének, fejlesztésének és üzemeltetésének alapvető módszereivel ismerteti meg a hallgatókat egyszerű feladatok megoldásain keresztül.

A vezetett csoportos feladatmegoldásokat a kapcsolódó témakörök rövid összefoglalása alapozza meg. Ezeknek az a célja, hogy a hallgatók a továbbiakban egyedül, vagy önállóan működő csoportokban is képesek legyen érdeklődésüknek megfelelő, hasonló feladatok megoldására ismereteik bővítése, tudásuk továbbfejlesztése érdekében

A témalabor keretében a hallgatók bővebb ismereteket szerezhetnek a tanszéken folyó Cisco Academy alapú hálózatos oktatásról (szabadon választható tárgyak: VIHIAV96, VIHIAV97, VIHIAV14, VIHIAV16).

A feladatmegoldások kapcsán a tanszéken fejlesztett szoftvereszközök főbb funkcióival és gyakorlati alkalmazásával is megismerkednek, és a szoftvereszközök továbbfejlesztésébe is bekapcsolódhatnak.

Önálló feladatok a következő hálózatos témakörökből választhatók:

(a témakörök mindegyike önálló labor és szakdolgozat keretében folytatható)

 1. Tervezési és elemzési eredményekre alapozott automatizálható hálózatüzemeltetés támogatása: A feladat olyan modellezési funkciók és folyamatok kialakítása, amelyek a hálózatkonfigurációs és hálózat-nyilvántartási adatokból kiindulva felépített modelleken végrehajtott elemzési és tervezési lépések eredményeként alkalmasak adatokat szolgáltatni konfigurációmódosítási javaslatok (szűk keresztmetszetek, gyenge pontok azonosítása és kiküszöbölése) kidolgozásához, és automatizálható konfigurálási folyamatok felépítéséhez.
  A feladat kidolgozásában sikeres előrehaladást mutató hallgatók 2018 októberétől támogatásunkkal folyamatosan pályázhatnak szakmai ösztöndíjra az EFOP-3.6.2-16-2017-00013 projekt keretében, a 2.f témában (A digitális infrastruktúra szolgáltatási képességeinek fejlesztése és automatikus üzemeltetésének megalapozása - témavezető dr. Do Van Tien).
 1. Kritikus (vészhelyzeti) incidensek kezelése IP hálózati hibák esetén:  A nagy nyilvános hálózati szolgáltatók szinte teljes mértékben IP alapon szolgáltatnak, és a virtualizáció is egyre inkább teret hódít hálózataikban. Egy nem várt hálózati esemény (pl. kábelvágás, router vagy vezérlő eszköz szoftver, hardver hiba) olyan (lánc) reakciókat eredményezhet, amelyek a szolgáltatások működésében degradációt vagy teljes leállást okozhatnak. Ilyen esetben szükség van a különböző rendszerek szakértőinek koordinálására a szolgáltatások stabilizálása, helyreállítása érdekében.  Hozzáférhető szolgáltatói tapasztalatok, a szakirodalom és más szolgáltatók információ alapján az incidenskezelés gyakorlatának feldolgozása, értékelése, javaslatok kidolgozása, ami segítheti az incidensben résztvevők munkáját. A feladaton sikeresen dolgozó hallgatók 2019-ben a munkát Önálló laboratórium és Szakdolgozat keretében folytatva támogatásunkkal pályázhatnak a Magyar Telekom által felajánlott PARIPA-ösztöndíjra.

 2. Éles hálózati környezet és nyilvántartó rendszerek integritásának automatikus ellenőrzése API-okon keresztül: Szolgáltatói környezetben elengedhetetlen a hálózat dokumentációjának folyamatos karbantartása. A nyilvántartó rendszerek tárolják a tervezéshez és a hibaelhárításhoz szükséges információkat. A hálózat méretéből fakadóan a manuális dokumentálás csak a feladatok egy szűk halmazánál lehetséges, a változások nagy részét automatikusan kell beemelni a rendszerekbe. A Témalabor keretében az automatizáláshoz szükséges elemek, módszerek és technológiák megismerése. A feladaton sikeresen dolgozó hallgatók 2019-ben a munkát Önálló laboratórium és Szakdolgozat keretében folytatva támogatásunkkal pályázhatnak a Magyar Telekom által felajánlott PARIPA-ösztöndíjra.

 3. Járműkommunikációs infrastruktúra (RSU-k) hálózati csatlakoztatásának tervezése, elemzése: A feladat hipotetikus nagyvárosi és országos hálózati modellből kiindulva hálózati esetek és változatok kidolgozása a nagyvárosi főútvonalak és autópályák mellett elhelyezett RSU-k hálózati csatlakoztatásához.

 4. 5G mobil hálózatok vezetékes csatlakoztató hálózatának (5G mobile backhaul) tervezése és elemzése budapesti és országos mintahálózati adatok alapján

 5. Virtualizált hálózati funkciók fizikai hálózati infrastruktúrára illesztése és alkalmazásuk erőforrás-kezelési vonatkozásai (Service Chaining, NFV Orchestration)

 6. Komplex ICT és IoT hálózatok teljesítménymonitorozásra alapozott üzemeltetési támogatása - hálózatelemzés alapú automatikus hálózatkonfigurációs modellek és módszerek fejlesztése (komplex vállalati, banki hálózatok modellezése, teljesítmény- elemzése, szűk hálózati keresztmetszetek és sebezhető gyenge pontok azonosítása, tervezési alapú megerősítése, kiküszöbölése.

 7. A hálózati forgalom mérése és a forgalom különféle tulajdonságainak hatása a hálózati teljesítményjellemzőkre (válaszidő, csomagvesztés, átvitel). Egyszerű, a hálózati forgalom simításán alapuló terheléselosztó algoritmusok megismerése, implementálása, kiértékelése.

A szeptember 3-i AddICT Témalabor ismertető összefoglalója: AddICT_Halozattervezes_2018_v2.pdf

Témaválasztás, jelentkezés

E-mailben a 2. oktatási hét végéig (szept. 14., péntek 16 óra)

 • Hálózattervezés, -elemzés, -üzemeltetés (1-7): Jakab Tivadar, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • Forgalmi modellezés (8.): Horváth Gábor, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Legyenek szívesek a levél tárgyába (Subject) beírni, hogy [Témalabor] Jelentkezés. A jelentkezéseket levélben visszaigazoljuk.

A Témalaborral kapcsolatos esetleges további kérdéseikkel szintén a két fenti oktatóhoz fordulhatnak levélben vagy személyesen.

Ön itt van: Home Oktatás Témalabor