Font Size

SCREEN

Cpanel

Articles

A mérés a Spanning Tree Protocol vizsgálatáról szól. A hallgató kap 3 darab Linksys SRW224G4 típusú Ethernet switch-et, 1 darab PC-t (Linux), 4 darab UTP kábelt – és magára hagyjuk.

Az STP protokollról igen jó leírás található a Wikipédián, érdemes még elolvasni a Cisco anyagát is.

A méréshez 3 darab Ethernet swich-ből alakítunk ki hálózatot. Az Ethernet switch kézikönyve megtalálható a Interneten, a biztonság kedvéért mi is őrzünk egy másolatot. A swith-eket a Web alapú interfészen keresztül fogjuk vizsgálni (kézikönyv 5. fejezet).

 

Előkészületek

Teljes gráf alakzatban építsen hálózatot a switchek-ből. Mindegy, hogy mely portokat használja a switch-eken. Csatlakoztassa a PC szabad Ethernet interfészét (eth1) a hálózathoz. Dugja be a switch-ek tápkábeleit a konnektorba.

stp

 A switch-eket 24 órás üzemre tervezik, ezért "power on" kapcsoló nincs rajtuk. A feszültség alá helyezett switch-eken világítanak azok a LED-ek, amelyek az összeköttetésre használt portokhoz tartoznak. A LED-ek periodikusan villognak, ami azt jelzi, hogy a switch-ek kommunikálnak egymással.

A PC root jelszava: meres

 

Feladatok

1. Derítse fel a switch-ek konfigurációs IP címeit!

A switch-ek IP címét – a mérést megelőzően – a 192.168.1. alhálózatra állítottuk be. Mindenek előtt a PC eth1 interfészét kell azonos alhálózathoz tartozó címre beállítani.

Állítsa az eth1 interfész IP címét 192.168.1.100 értékre az ifconfig paranccsal!

A ping paranccsal broadcast üzenetet küldve, és a hálózatot alkalmas helyeken megbontva felderítheti, hogy melyik switch-nek mi az IP címe.

A PC-n nyisson 1-1 ablakot a böngészőben (firefox) a felderített IP címekre. A switch-ek adminisztrátor felhasználója admin (a jelszó üres marad).

2. Engedélyezze az STP használatát a switch-eken!

A beállítást a kezelő felület Spanning Tree fülénél lehet megtenni.

Melyik switch lett a root switch? Melyek lettek a root portok? (Lásd kézikönyv)

3. A prioritások átállításával érje el, hogy a root switch a 2. switch legyen!

4. Kössön be még egy linket az 1-es és 2-es switch közé! Érje el, hogy az 1-es switch root portja az újonnan bekötött port legyen!

A Path Cost értékeket kell átállítani.

5. A tshark program segítségével mentse el és vizsgálja meg egy root választás során küldött üzeneteket!

A tshark program nem része az alap Linux rendszernek, a mérésben használt PC-re külön telepítettük. A program honlapja: http://www.wireshark.org/, ahol megtalálható a program dokumentációja.

 

Kérdések

  • Mi a BPDU? Mit tartalmaz?
  • Milyen állapotai lehetnek egy STP-t használó switch portnak?
  • Milyen állapot-váltások lehetségesek ezek között?
  • Mi történik, ha két eszközhöz azonos prioritás tartozik?

 

A mérést kidolgozta: Papp Dénes

You are here: Home